Δέκα πράγματα που έμαθα για τον θηλασμό (θηλάζοντας)

10428624_804536662946846_8381572751023777775_n
Ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που πριν γίνουν μητέρες δεν είχαν καθόλου ξεκάθαρα στο μυαλό τους πολλά πράγματα γύρω από τη μητρότητα. Ένα από αυτά ήταν το θέμα του θηλασμού. Πριν κρατήσω για πρώτη φορά στα χέρια μου την κόρη μου δεν ήξερα καν αν ήθελα να θηλάσω. Τότε ακριβώς όμως ήταν που το συνειδητοποίησα. Ήθελα. Σήμερα η κόρη μου είναι δεκαπέντε μηνών και το ταξίδι μας συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι μια από τις δυό μας να κουραστεί.

1) Δεν υπάρχει μητέρα που να θέλει να προσφέρει στο παιδί της το μητρικό της γάλα και να μην τα καταφέρει τελικά. Εμείς, ευτυχώς, τα βρήκαμε με την πρώτη. Έχω δει και διαβάσει απίστευτες ιστορίες γυναικών που παρότι όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους κατάφεραν να θηλάσουν ή, στη χειρότερη περίπτωση, να βγάζουν το γάλα τους και να το προσφέρουν στο παιδί τους. Απλώς κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερο πείσμα. Και πραγματική θέληση.

2) Η φράση «δεν είχα πολύ γάλα», τουλάχιστον στην αρχή, είναι μεγάλος μύθος. Όσο δεν έχεις τόσο πρέπει να θηλάζεις. Κι όσο περισσότερο θηλάζεις, τόσο περισσότερο θα έχεις.

3) Οι τρεις – τέσσερις πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι. Τις πρώτες δέκα ημέρες πονάς πολύ. Με θυμάμαι να δαγκώνομαι, να πληγιάζω, να κρατιέμαι από τα σεντόνια για να μην ουρλιάξω. Μετά ο πόνος εξαφανίζεται. Και έρχεται η κούραση. Θηλάζεις κάθε 2-3 ώρες, κάποιες φορές επί ώρες. Όταν κάποια βράδια κλαίει γιατί δεν έχει χορτάσει, χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Στεναχωριέσαι. Αναρωτιέσαι μήπως την ταλαιπωρείς, μήπως επιμένεις άδικα. Κι είναι εκεί ακριβώς που δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Γιατί το καλύτερο αρχίζει σε λίγο.

4) Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο φυσικός τρόπος για να ταϊσεις το παιδί σου. Είναι και ο πιο βολικός. Αντί να κουβαλάς γάλατα, θερμός, μπιμπερό και όλα τα παρελκόμενα, στις βόλτες παίρνεις μόνο εσένα και το παιδί σου (και καμιά πάνα, όχι σαν κι εμένα που τις μισές φορές τις ξεχνάω). Ακόμη και όταν θα έχει μπει στις τροφές, δεν χρειάζεται να είσαι με το ρολόι στο χέρι. Αν είσαι έξω και καθυστερήσεις, της δίνεις λίγο γάλα μέχρι να φτάσετε σπίτι.

4fb20a42267496f79ed17c7081b577d3
5) Δεν υπάρχει χώρος ακατάλληλος για θηλασμό. Έχω θηλάσει σε εστιατόριο, στην παραλία, στο κατάστρωμα πλοίου, σε πλατύσκαλο άγνωστού μου σπιτιού δίπλα σε νησιώτικο πανηγύρι στις 12 τα μεσάνυχτα, σε αίθουσα υποδοχής κτήματος τη στιγμή ακριβώς που μπροστά μου παιρνούσαν οι νεόνυμφοι για να μπουν στη δεξίωση.

6) Οι περισσότερες από τις απαγορεύσεις προς τη μητέρα για όσο διάστημα θηλάζει απλώς δεν ισχύουν. Μπορείς να θηλάσεις άρρωστη, έχοντας πυρετό, παίρνοντας αντιβίωση ή τα περισσότερα φάρμακα, και παρόλα αυτά να μην θέτεις το παιδί σε κίνδυνο. Ακόμη κι αν καπνίζεις, πίνεις ή δεν είσαι τρελά της υγιεινής διατροφής μπορείς να το κάνεις. Δεν είναι ό,τι καλύτερο και καλό είναι να το κάνεις με σύστημα (ας πούμε να καπνίσεις αφότου έχεις μόλις θηλάσει για να προλάβει ο οργανισμός να το αποβάλει μέχρι τον επόμενο θηλασμό) αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο από το να αφήσεις αυτούς τους παράγοντες να σε αποτρέψουν από τον θηλασμό. Και πάντως το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλεύεσαι στον κάθε άσχετο/ άσχετη που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση και όχι το αντίθετο. Συμβουλέψου ανθρώπους που ξέρουν. Εγώ πολλές από τις δικές μου τις λύσεις τις βρήκα στο www.mitrikosthilasmos.com.

7) Ο θηλασμός δεν κάνει καλό μόνο στο παιδί (δεν θα σας κουράσω με τις έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν είναι ψηλότερα, με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα αργότερα, υποφερουν πολύ λιγότερο από αλλεργίες, μολύνσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνους, καρδιοπάθειες κλπ). Έκανε καλό και σε εμένα. Πριν το θηλασμό το στήθος μου ήταν γεμάτο κύστες ενώ είχε και δύο ινοαδενώματα τα οποία στην τελευταία εξέταση είχαν εξαφανιστεί.

8) Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να σε ενθαρρύνουν ακόμη κι όταν εσύ νιώθεις έτοιμος να τα παρατήσεις. Θα ευγνωμονώ πάντα τον Νίκο για το κουράγιο που μου έδινε τα δύσκολα βράδια στην αρχή καθώς και για τις ώρες που έχει ξεροσταλιάσει στη μέση του πουθενά και στα πιο απίθανα μέρη περιμένοντας «τα κορίτσια του». Αληθινός bodyguard. Αληθινός σύντροφος.

9) Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή. Είναι ανακούφιση, τρυφερότητα, φροντίδα, επικοινωνία με το παιδί σου προτού αυτό μπορέσει να επικοινωνήσει με άλλο τρόπο. Μια στιγμή που καμία νταντά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη κι αν χρειστεί να το αφήσεις πολύ μικρό (εγώ 4,5 μηνών) για να πας στη δουλειά. Τώρα που η κόρη μου είναι μεγαλύτερη, πολλές φορές σταματάει το θηλασμό για να μου χαμογελάσει, να μου τραβήξει τη μύτη (it’s our thing) ή να μου δώσει ένα φιλί. (Σιχαίνομαι που κάνω αναφορά σε διαφήμιση αλλά…) αξία ανεκτίμητη.

10) Οι μητέρες που θήλασαν δεν είναι καλύτερες από τις μητέρες που δεν θήλασαν. Για μένα όμως θα είναι πάντα πιο τυχερές. Και ο θηλασμός δεν είναι καλύτερος από τη φόρμουλα. Είναι απλώς… φύση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s