Τα Χριστούγεννα όπως θα έπρεπε να είναι

newego_LARGE_t_1101_54442534

Ας αρχίσουμε με τα αρνητικά. Δεν ξεκουράζεσαι. Δεν σου μένει φράγκο. Δεν ταξιδεύεις. (Αν σου αρέσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό όσο εμένα, τότε θα με καταλάβεις). Δεν κοιμάσαι (αλλά αυτό το τελευταίο αν είσαι νέα μητέρα σου, σου έχει γίνει δεύτερη φύση). Σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στη δική μου) πρέπει να πας στη δουλειά την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι εποχές όπου πάρταρες μέχρι που ο πιο μεθυσμένος από την παρέα να αρχίσει να ξεστολίζει τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του μαγαζιού και να τον πετάει από το παράθυρο (έχει συμβεί) ή έπαιζες χαρτιά μέχρι να αλλάξει το φύλλο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κι όμως, τα πρώτα Χριστούγεννα (ή τα δεύτερα, αν στα πρώτα το πιο εντυπωσιακό πράγμα που έκανε το παιδί σου ήταν να αλλάζει πλευρό στον ύπνο) με ένα παιδί στο σπίτι έχεις την έντονη αίσθηση πως τώρα, επιτέλους, αποκτούν το πραγματικό τους νόημα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ενθουσιασμό της κόρης μου την πρώτη φορά που είδε χριστουγεννιάτικο δέντρο (το στόλισα από τα μέσα Νοεμβρίου για να μην με προλάβει κανείς). Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά της βλέποντας τον «Άγιο Βασίλη» να της δίνει το δώρο της και ας μην μπορεί ακόμη και πει αν ήταν καλό παιδί την χρονιά που τελειώνει (βασικά, ούτε και το όνομά της). Και πάντα θα υποστηρίζω ότι 15,5 μηνών άρχισε, επιτέλους, να περπατάει μόνη της και με αυτοπεποίθηση (περπατούσε και πριν αλλά με βιασύνη και πάντα με παρότρυνση) για να φτάσει τη χριστουγεννιάτικη κάλτσα που είχε μέσα το δώρο της. Και ότι η τέταρτη λέξη που είπε μετά το «μπαμπά», το «μαμά» και το «μπάλα» (μεγάλες αδυναμίες), θα είναι η λέξη «κάλαντα».

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική ευκαιρία για να συναντήσεις το παιδί που κρύβεται μέσα σου. Και να αφιερώσεις όλον τον χρόνο και την ενέργεια που μπορείς στο παιδί που βρίσκεται δίπλα σου. Γιατί η «πιο όμορφη ιστορία του κόσμου», δηλαδή τα Χριστούγεννα, είναι πάνω απ’ όλα η ιστορία της γέννησης ενός παιδιού. Και είτε πιστεύεις στο Θεό είτε όχι, υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα από αυτό;

Υ.Γ.: Η φωτογραφία είναι από ένα μαιευτήριο στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, κάθε Χριστούγεννα οι μαίες αντί για τις κλασικές κουβέρτες των μαιευτηρίων βάζουν τα νεογέννητα μέσα σε χριστουγεννιάτες κάλτσες που έχουν φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Φανταστική ιδέα. Αυτό θέλω να ευχηθώ για το 2015 σε όλους. Ιδέες που να ξεχειλίζουν από αγάπη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s