Διακοπές με το παιδί (και μια μικρή λίστα με τα όσα έμαθα γι’ αυτές)

262257c8f973a08d5a27f9b31888d8e5

Γυρίσαμε. Πίσω στην Αθήνα μετά από ένα τετραήμερο στα χιόνια. By the way, χιόνια πολλά σε όλους (με τόσο χιόνι που φάγαμε όλα στο μυαλό μου είναι χιονισμένα τώρα, ακόμη κι οι ευχές. Εκτός από τα ρούχα εκστρατείας και των τριών μας, τα οποία πρέπει να πλύνω κάποια στιγμή).

Αυτό δεν ήταν το πρώτο μας ταξίδι. Η διαφορά ωστόσο με τα υπόλοιπα είναι ότι τώρα η Έλενα περπατούσε. Βασικά δεν περπατούσε απλώς. Έτρεχε και είχε βαλθεί να εξερευνήσει ό,τι άψυχο ή έμψυχο υπήρχε γύρω της. Παρόλα και με όλα αυτά ήταν ένα υπέροχο πρωτοχρονιάτικο τετραήμερο. Η μικρή λάτρεψε το χιόνι, ΔΕΝ κρύωσε (όταν γίνεσαι γονιός μαθαίνεις να εκτιμάς ακόμη και τέτοιες λεπτομέρειες), κοιμήθηκε ικανοποιητικά το βράδυ (ξυπνούσε μία φορά κατά τις 5 και μετά στις 8.30 το πρωί) και ανέλπιστα πολύ το μεσημέρι (2.30-3 ώρες).

Κι επειδή έχω συνειδητοποιήσει ότι οι λίστες με βοηθούν να συγκεντρώνω την επιρρεπή στην τρεχάλα σκέψη μου, ιδού μερικά πράγματα που έμαθα σε αυτές τις διακοπές.

1. Είναι ψευδαίσθηση για ένα ζευγάρι να πιστεύει ότι πηγαίνοντας διακοπές με παιδί πηγαίνουν διακοπές οι τρεις τους. Βασικά είναι πάντα δύο. Το παιδί και ένας από τους δύο, εναλλάξ. Κάθε φορά ο ένας τρώει, ο ένας βγάζει φωτογραφίες, ο ένας κοιμάται, ο ένας πίνει καφέ. Ο άλλος κυνηγάει το παιδί.

2. Όταν πηγαίνεις ταξίδι έχοντας μαζί σου ένα μικρό παιδί που μόλις έμαθε να περπατάει, εκδρομή το λες. Αλλαγή παραστάσεων το λες. Αναζωογονητικό τετραήμερο το λες. Αποχή από τη δουλειά το λες. Διακοπές δεν το λες. Ούτε βέβαια ξεκούραση. Διακοπές είναι αυτό που συμβαίνει στις φωτογραφίες των άλμπουμ τα οποία επιμένει να ξεφυλλίζει τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κάνοντας τις σελίδες του φύλλο και φτερό.

3. Όταν η checklist περιλαμβάνει από βραστήρα και μπλέντερ μέχρι μίνι μπανιέρα και στρώμα για παρκοκρέβατο, σε περίπτωση που το στρώμα είναι υπερβολικά σκληρό (όπως συνέβη την προηγούμενη φορά) η λέξη «διακοπές» με τη λέξη «μετακόμιση», δεν διαφέρουν και πολύ τελικά.

4. Το είχα υποψιαστεί και το καλοκαίρι, τώρα όμως το διπλοτσέκαρα. Τα παιδιά στις διακοπές μεταλλάσσονται. Ό,τι πασχίζεις να κάνεις επί μήνες μέσα στο διαμέρισμα, η φύση (;), ο καθαρός αέρας (;), η ασυνείδητη γνώση ότι εδώ οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί (;), το καταφέρνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Και επιστρέφεις σπίτι με ένα εντελώς διαφορετικό παιδί.

5. Τα όνειρά σου ότι σε αυτές τις διακοπές θα κοιμηθείς και θα διαβάσεις περισσότερο, μένουν όνειρα. Χειμερινής, αυτή τη φορά, νυκτός.

6. Όταν έχεις ένα παιδί που ο μόνος τρόπος για να φάει αληθινό φαγητό είναι να βλέπει στο κινητό του βίντεο με την αφεντιά της να χορεύει, να ταϊζει τις κούκλες της κλπ., ο κίνδυνος να σου κλείσει το κινητό σου είναι ορατός. Και τότε φρόντισε να ΘΥΜΑΣΑΙ το pin σου, γιατί αλλιώς μένεις χωρίς κινητό.

7. «Είσαι μια χαρά. Κι όλο αυτό είναι μια φάση που θα περάσει». Αυτή είναι μια φράση που πρέπει να επαναλαμβάνεις συχνά, ιδιαίτερα όταν αντικρίζεις την έκφραση λύπησης των άλλων όταν πασχίζεις να πιεις μια γουλιά καφέ ενώ παράλληλα κυνηγάς ένα αλαλάζον παιδί από τα διπλανά τραπέζια το οποίο θεωρεί πως είναι οκ να τρέχει πάνω κάτω φωνάζοντας «κακά, κακά, κακά». Συνοδεύοντας τις ιαχές με την ανάλογη μυρωδιά.

8. Αν οι κινήσεις που κάνεις για να αποτρέψεις το παιδί σου από το να τσακιστεί πέφτοντας σε αιχμηρές γωνίες, πάνω σε παιχνίδια που βρίσκονται στη μέση του δωματίου ή να μπλεχτεί στα πόδια ανυποψίαστων περαστικών ήταν σοβαρή γυμναστική, δεν θα ήμουν από χθες σε εξαντλητική δίαιτα, πιο νερόβραστη και από τα φαγητά που της έδινα μέχρι να γίνει ενός.

ΥΓ: Η φωτογραφία ανήκει στον φωτογράφο Tom Robinson, ο οποίος κάνει κάτι καταπληκτικό. Έχοντας ξεκινήσει να τραβά φωτογραφίες των ποδιών του ίδιου και της συντρόφου του από τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια στο κάδρο έχει προσθέσει και τα ποδαράκια των δυο παιδιών τους. Πολύ το ζήλεψα και πολύ στεναχωρήθηκα που δεν το είχα δει νωρίτερα. Θα το αντιγράψω από το επόμενο ταξίδι των τριών μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s