Για τον Βαγγέλη και την αγέλη

Bullying
Ήταν ο μοναδικός λόγος που προτιμούσα να κάνω κορίτσι. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω από πότε αλλά οι άνδρες έχουν γίνει προ πολλού το αδύναμο φύλο, αν δηλαδή ήταν και ποτέ το ισχυρό. Το bullying είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το έβλεπα από το σχολείο. Στα τέλη των 90s βέβαια δεν το λέγαμε bullying, το λέγαμε «τα άλλα παιδιά με πειράζουν». Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων «τα άλλα παιδιά» ήταν αγόρια και το θύμα επίσης αγόρι. Όχι ότι ένα κορίτσι δεν μπορούσε να υποστεί κι αυτό πείραγμα. Αλλά να, έβρισκε μια κολλητή και μαζί, οι δυο τους, οι bff, έφτιαχναν έναν κόσμο για την πάρτη τους και κανείς δεν τους πλήγωνε.

Τα αγόρια είναι αλλιώς. Ένα κρυφογέλακι, ένα προσβλητικό σχόλιο από μια αδιάφορη για την παιδική ψυχολογία δασκάλα, ένα υποτιμητικό βλέμμα από το κορίτσι που αγαπούν και αμέσως ο κόσμος τους διαλύεται. Πόσο μάλλον όταν έχει τριγύρω σου επί δυο χρόνια μερικούς ψευτόμαγκες που σου κάνουν τη ζωή ανυπόφορη.

Θα είναι κρίμα τόση συγκίνηση, τόση αγανάκτηση για τον θάνατο του Βαγγέλη να μην μετουσιωθεί σε τίποτα άλλο και να περιμένουμε απλώς το επόμενο θύμα της αγέλης. Της αγέλης που φοβάται οτιδήποτε διαφορετικό και επειδή ακριβώς το φοβάται πασχίζει να το εξοντώσει πίσω από τη βολική φτερούγα της «κλίκας». Πώς το έλεγε ο Ελύτης; … Γιατί το αδοκίμαστο και τ’ απ’ αλλού φερμένο οι άνθρωποι το φοβούνται . 

Όσοι είμαστε γονείς, ας γίνει η ιστορία του Βαγγέλη αφορμή για συζητήσεις με τα μεγάλα παιδιά μας. Τα εν δυνάμει θύματα αλλά και τους εν δυνάμει bullies. Για εμάς που τα παιδιά μας είναι πολύ μικρά το στοίχημα είναι αλλού. Να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση που δεν θα συντριβούν στην άρνηση των άλλων αλλά και δεν θα έχουν ανάγκη την επίδειξη δύναμης απέναντι στους φαινομενικά ανίσχυρους για να νιώσουν πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι, πιο αγόρια.

Ναι, αγόρια. Γιατί άνδρες δεν θα γίνουν ποτέ. Αυτοί που οδηγούν έναν άνθρωπο στο θάνατο τουλάχιστον, σίγουρα όχι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s