Πες τους το κι εσύ

Photo: lifeasawidower.com
Photo: lifeasawidower.com

Το ανακάλυψα εντελώς τυχαία, όταν μια από τις αναρτήσεις του μεταφράστηκε σε ελληνική ιστοσελίδα και έγινε viral. Ψέματα, όχι μία από τις αναρτήσεις του, μια από τις πιο σοκαριστικές αναρτήσεις που έχουν γραφτεί ποτέ σε blog.

Σε αυτήν ο Μπεν, τριαντακάτι χρόνων, αφηγούνταν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον δολοφόνο της γυναίκας του: έναν 85χρονο οδηγό ο οποίος μπερδεύοντας τα πεντάλ παρέσυρε τη γυναίκα του την ώρα που μαζί με τον Μπεν και τον δίχρονο τότε γιο τους περπατούσαν αμέριμνοι στο δρόμο. Το αποτέλεσμα; Ο γέρος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή ενώ του απαγορεύτηκε να ξαναοδηγήσει. Και ο Μπεν καταδικάστηκε να μείνει χήρος για μια ζωή, και ο 4χρονος σήμερα γιος του να χάσει για πάντα τη μητέρα του.

Από τότε ο Μπεν έχει αυτό το blog με τίτλο Life as a Widower («Η ζωή ως χήρος») και μοιράζεται την καθημερινότητά του με τους αναγνώστες του.

Σίγουρα πολλά μπορεί να πει κανείς για τον υπερήλικα οδηγό και τα περισσότερα από αυτά δεν θα ήταν θετικά γι’ αυτόν. Το κείμενο όμως λέγεται “Πες τους” και αναφέρεται στους συνανθρώπους μας που γνωρίζουν κάποιον/κάποια που θα πρέπει μάλλον να σταματήσει να οδηγεί, αλλά δεν ξέρουν πώς να συζητήσουν το θέμα μαζί του/της. Πριν λίγα χρόνια είχα έναν συνάδελφο που αντιμετώπιζε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τη μητέρα του. Ηλικιωμένη αλλά τελείως απρόθυμη να εγκαταλείψει το τιμόνι. Κι εγώ είχα έναν δικό μου. Ευτυχώς το κατάλαβε εγκαίρως.

Στο συγκεκριμένο ποστ ο Μπεν αναφέρει μερικούς καλούς λόγους για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να μην διστάσουν και να τους το πουν. Γράφει… (η μετάφραση από το singleparent.gr που αναπαρήγαγε το ποστ)

…πες του, ότι ο δικαστής που καταδίκασε τον οδηγό σήμερα είπε: «Ένας ηλικιωμένος οδηγός που γνωρίζει ή αναγνωρίζει ότι χάνει τις οδηγικές του ικανότητές,δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από ένα μεθυσμένο οδηγό που γνωρίζει ότι έχει πιεί…

…πες του, ότι ο άλλοτε «άμεμπτος» ηλικιωμένος οδηγός μπέρδεψε τα πεντάλ, πράγμα που έκανε το αυτοκίνητό του να τρέχει με διπλάσια ταχύτητα όταν χτύπησε και σκότωσε τη γυναίκα μου.

…πες του, ότι αυτό που συνέβη ήταν σχεδόν πιο καταστροφικό και ότι το αυτοκίνητο που σκότωσε τη γυναίκα μου παραλίγο να σκοτώσει και τον γιο μας . Πες του, ότι αυτός που ερεύνησε τη σύγκρουση βρήκε στο δρόμο ένα κομμάτι του καροτσιού που απεικονίζεται εδώ,  αφού το αυτοκίνητο πέρασε ξυστά δίπλα του πριν χτυπήσει μητέρα του.

…πες του, ότι το 2 χρονο αγόρι που έχασε τη μαμά του είναι τώρα 4…. και είναι ακόμα τόσο θυμωμένο και αναστατωμένο επειδή δεν έχει τη μαμά του. Πες του ότι εκείνη η νύχτα του έχει αφήσει μεγάλο τραύμα. Δείξε του αυτή την εικόνα και πες του ότι αυτός είναι ο γιος μας,  που απεικονίζεται με την όμορφη μαμά του στα δεύτερα γενέθλιά του και δυστυχώς στα τελευταία που περάσανε μαζί….

…πες του, ότι στα 31 χρόνια μου ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη, όταν παντρεύτηκα την αγάπη της ζωής μου. Πες του ότι ήμουν βυθισμένος στην θλίψη όταν την έχασα στα 33 μου. Ότι είμαι 35 και πάσχω από κατάθλιψη. Πες του ότι προσπαθώ να φαίνομαι καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει…

Το μπλογκ του Μπεν είναι γεμάτο υπέροχες και συγκινητικές ιστορίες που αξίζει να διαβαστούν. Αλλά μην μείνεις μόνο στην ανάγνωση.

Αν ξέρεις κι εσύ τέτοιους ανθρώπους, που συνεχίζουν να οδηγούν παρά και πέρα από τις αντοχές τους, πες τους το κι εσύ. Κι αν διστάζεις, κοίτα τη φωτογραφία του 4χρονου Τζάκσον που έχασε τη μητέρα του με αυτόν τον παρόλο τρόπο και πάρε κουράγιο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s