Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ

elena
Ακόμη δεν το έχω συνηθίσει. Αλλά, τελικά, το να παίρνεις ευχές για έναν άλλο άνθρωπο, γι’ αυτόν που εσύ έχεις φέρει στον κόσμο, είναι ακόμη καλύτερο από το να θυμούνται κάποιοι την δική σου γιορτή ή τα γενέθλια. Φουσκώνεις από περηφάνια και χαρά και παρόλο που το «ευχαριστώ» ακούγεται κοινότυπο, βγαίνει μέσα απ’ την καρδιά σου.

Παρόλο που επιμένω να την φωνάζω τις περισσότερες φορές Ραλού, όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο μου αρέσει το Έλενα. Τη γιαγιά της την Ελένη, ήρθαν έτσι τα πράγματα που δεν θα την γνωρίσει ποτέ αλλά, όσο ντεμοντέ κι αν ακούγεται αυτό, μου αρέσει τελικά που το όνομά της δείχνει μια οικογενειακή συνέχεια, αφηγείται την ιστορία μιας Ελένης που έζησε, αγαπήθηκε, αγάπησε, έκανε παιδιά, έφυγε (δυστυχώς πολύ νωρίς), δεν ξεχάστηκε όμως και έδωσε τη σκυτάλη στην Έλενα.

Στην παιδική χαρά οι Νεφέλες, οι Δανάες, οι Λυδίες και οι Άρτεμες είναι καθεστώς. Μαρία ακόμη δεν έχω ακούσει, αντί γι’ αυτήν μια Μαρέλια, ενώ στα αγόρια ένας – δυο Δημήτρηδες και Γιώργηδες ακούγονται σαν παραφωνία μπροστά στους Ορφέες, τους Μάξιμους και τους Αλέξανδρους. Να δείτε που σε λίγα χρόνια το trend θα είναι να ονομάζεις το παιδί σου Ελένη, Μαρία, Γεωργία, Παναγιώτα κλπ.

Ένα από τα καλά του να έχεις δώσει στο παιδί σου ένα “συνηθισμένο” όνομα είναι ότι οι περισσότεροι θυμούνται ότι γιορτάζει. Έχω ανιψιό Ορέστη κι αν δεν βάλω reminder δεν υπάρχει περίπτωση να θυμηθώ. Και καλά να έχει μια γιορτή, υπάρχουν ονόματα που δεν γιορτάζουν ποτέ (προς ανακούφιση των νονών κυρίως).

Το πιο ωραίο πάντως στα  νέα υπό εξαφάνιση πλέον ονόματα, όπως το Ελένη και το Μαρία, είναι ότι έχεις άφθονες επιλογές σε τραγούδια: Από το «Απρίλη μου», το οποίο πλέον έχει μάθει να τραγουδάει απέξω και το Νίτσα, Ελενίτσα μέχρι παιδικά τραγούδια όπως το «Η μικρή Ελένη», το ρεπερτόριο είναι άφθονο.

Όταν ρωτάνε την Έλενα πώς σε λένε, συνήθως δεν απαντά. Χαμηλώνει τα μάτια και κρύβεται πίσω μου. Μετά από λίγο, συνήθως όταν έχουμε μείνει μόνες μας, αρχίζει να φωνάζει: Έλενα Καμπαμπία (το «β» και το «δ» μάλλον θα μας πάρει λίγο ακόμη).

Ε, ναι λοιπόν. Την κοπελιά μου την λένε Λενιώ, και δεν το έχω καθόλου μυστικό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s