Τα χαμόγελα των παιδιών

H Έλενα επιδεικνύει τις ζωγραφικές της ικανότητες.
H Έλενα επιδεικνύει τις ζωγραφικές της ικανότητες (στο επόμενο δευτερόλεπτο θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει για καμβά το χέρι της).

Είναι λίγα, δυστυχώς, αλλά υπάρχουν. Μιλάω για σημεία στην Αθήνα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν βρίσκεσαι στην γνωστή αγχούπολη, ότι έχεις πάρει το αεροπλάνο και έχεις ταξιδέψει πιο βόρεια. Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα από αυτά.

Τον επισκεφτήκαμε σήμερα με αφορμή τα γενέθλια του Χαμόγελου του Παιδιού. Το θυμάμαι σαν χθες αλλά πέρασαν κιόλας είκοσι  από τότε που ο Ανδρέας έφυγε και ήρθε το Χαμόγελο. Και χωρίς να τον ξέρω προσωπικά, το καθαρό βλέμμα του πατέρα του κ. Γιαννόπουλου, τη στιγμή που πρόσφερε γλειφιτζούρι στην Έλενα, δεν μου άφησε καμία αμφιβολία ότι για τον άνθρωπο αυτόν τα χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα είναι όντως προτεραιότητα. Απολογούμενος, όταν του είπα ότι είναι λίγο μεγάλο κι Έλενα πολύ μικρή, μου είπε: «Εμείς δεν δίνουμε ποτέ γλειφιτζούρια, αλλά σήμερα κάνουμε εξαίρεση λόγω των 20 χρόνων». Ένας γλυκός άνθρωπος.

Η Έλενα τρελάθηκε από την χαρά της (και από την κούραση, γι’ αυτό έπεσε ξερή στο αυτοκίνητο και τρεις ώρες μετά κοιμάται ακόμη). Έπαιξε με το μπαλόνι που της χάρισαν, έφαγε τα δημητριακά που της έδωσαν, της έφτιαξαν τσάντα με χειροτεχνίες, χόρεψε (φυσικά) με την καρδιά της, πήρε με αποφασιστικότητα το βιβλίο που ήθελε από το μπαράζ («Είμαι ξεχωριστή», που στο εξώφυλλο έχει ένα κοριτσάκι σε αναπηρική καρέκλα) και πιο πέρα είδε χελωνίτσες και ψαράκια, τάισε τα περιστέρια και έκανε το χαμό φωνάζοντας «να κολυμπήσουμεεεε» στη λίμνη.

Φεύγοντας, χωρίς να την ρωτήσω μου είπε «ωραία ήταν» και μετά «καληνύχτα πάρκο».

Το χαμόγελό της σήμερα συναντήθηκε με πολλών άλλων παιδιών που πήγαν στον Εθνικό Κήπο (η γιορτή συνεχίζεται και αύριο από τις 10 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα) και χάρη και στo Nannuka έπαιξε, έφτιαξε, ζωγράφισε και γέμισε εικόνες.

Να πάτε κι εσείς. Και για το Χαμόγελο και για τον Κήπο Δηλαδή για πολλά πολλά χαμόγελα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s