11 συμβουλές από γονείς με παιδιά που έχουν πια φύγει από το σπίτι σε γονείς με πολύ μικρά παιδιά

1
Οι Αμερικανοί έχουν μια πολύ όμορφη φράση για να περιγράψουν τον γονιό που το παιδί του έχει μεγαλώσει τόσο που έχει εγκαταλείψει πλέον την πατρική εστία: empty nesters, δηλαδή αυτοί που βλέπουν την φωλιά τους να αδειάζει.

Η αλήθεια είναι ότι οι πατροπαράδοτες ελληνικές οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν έντονα αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Έλληνες γονείς, λόγω δεσμών αλλά και οικονομικής κρίσης πλέον, βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν από το σπίτι κατά τα σαράντα, αν δηλαδή φύγουν ποτέ.

Πριν λίγες ημέρες έτυχε να διαβάσω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Είναι λίγο παλαιότερο αλλά πάντα επίκαιρο. Το έγραψε μια μητέρα τριών παιδιών που βλέπει πλέον τα βλαστάρια της να εγκαταλείπουν τη φωλιά της, το καθένα για διαφορετικούς λόγους και το διάνθισε με σκέψεις και άλλων γονιών, στην ίδια φάση μαζί της. Ενδιαφέροντα είναι και πολλά σχόλια αναγνωστών που προσθέτουν με τη σειρά τους τα δικά τους μικρά tips πατρικής σοφίας.

Λέγεται: 11 πράγματα που οι empty nesters θα ήθελαν οι γονείς με μικρά παιδιά να ξέρουν.

Ιδού μια πρόχειρη δική μου μετάφραση:

1. Εκτός από τις πρώτες του λέξεις, μην ξεχάσεις να βιντεοσκοπήσεις τις πρώτες συζητήσεις που θα κάνετε για την ύπαρξη ή όχι του Άγιου Βασίλη – ή του Θεού  Συχνά είμαστε τόσο απασχολημένοι να καταγράφουμε κάθε κομβικό βήμα στη ζωή του παιδιού μας από τα βρεφικά και τα νηπιακά τους χρόνια, που ξεχνάμε να τραβάμε βίντεο  ένα συνηθισμένο οικογενειακό δείπνο, όπου όλοι γελάμε ή τσακωνόμαστε. Νομίζεις ότι θα θυμάσαι πώς ήταν το υπνοδωμάτιο των παιδιών σου όταν ήταν επτά χρόνων. Νομίζεις. Εγώ δεν το θυμάμαι. Πίστεψέ με: οι καθημερινές στιγμές είναι αυτές που πραγματικά θέλεις να θυμάσαι μόλις τα παιδιά σου φύγουν από τη φωλιά.

2. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος Όταν είναι μικρά αισθάνεσαι ότι θα είναι έτσι για  πάντα. Γι’ αυτό, πηγαίνετε όσο περισσότερες οικογενειακές διακοπές έχετε τη δυνατότητα. Φτιάχνουν αναμνήσεις πραγματικά βιωμένου ποιοτικού χρόνου που κρατάνε. Όταν πάνε στο πανεπιστήμιο και αποκτήσουν τις δικές τους ευθύνες, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο.

3. Μάθε τους φίλους τους Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να φέρνουν τους φίλους τους στο σπίτι. Μαθαίνεις περισσότερα για τα παιδιά σου από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται από οτιδήποτε άλλο. Μην κρίνεις και να είσαι ανοικτός στη συζήτηση για τα πάντα έτσι ώστε όταν είναι μακριά να αισθάνονται ότι τίποτα δεν είναι απαγορευμένο να το συζητήσουν μαζί σου όταν νιώσουν την ανάγκη.

4. Πήγαινε σε όσες περισσότερες σχολικές παραστάσεις, αγώνες ή διαγωνισμούς μπορείς Δεν θέλεις ποτέ να γίνεις εκείνος ο γονιός που έπρεπε να δουλέψει και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπόρεσε να βρεθεί εκεί για το παιδί του.

5. Από το μπροστινό κάθισμα άκου τι λένε όταν κάθονται πίσω Μην σχολιάζεις. Θα μάθεις περισσότερα από την καθημερινότητά τους όταν τα πηγαινοφέρνεις σε δραστηριότητες από όσα μπορείς να φανταστείς

6. Αν τα παιδιά σου σου πουν ένα μυστικό και σου ζητήσουν να μην το πεις πουθενά, μην το κάνεις Αν το πεις στην κοπέλα τους, θα το μάθουν. Αλήθεια.

7. Όταν είσαι με τα παιδιά σου, αποσυνδέσου Όταν τα παιδιά σου σου μιλούν, σε παρακαλώ, κλείσε το κινητό και το κομπιούτερ σου. Μπορείς να τσεκάρεις τα μέιλ σου όταν κοιμηθούν. 

8. Βοήθησε τα παιδιά σου να καταλάβουν τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους Προσπάθησε να βοηθήσεις το παιδί σου να ανακαλύψει τα πράγματα εκείνα που αληθινά το παθιάζουν, και στη συνέχεια τροφοδότησε αυτά τα ενδιαφέροντα.

9. Οργάνωνε συχνά οικογενειακά δείπνα και κάν’ τα προτεραιότητα  Το οικογενειακό τραπέζι είναι το μέρος όπου ο ένας μοιράζεται με τον άλλο τα σημαντικά με αγάπη χωρίς προϋποθέσεις, σεβασμό και ελευθερία για ανταλλαγή ιδεών. Εξασφάλισε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές μέρος για να ακουστούν τα παιδιά σου και όχι για να κριθούν.

10. Στο τέλος κάθε χρονιάς, κάθισε με τα παιδιά σου και γράψτε τις αναμνήσεις από τους τελευταίους 12 μήνες Όταν γίνουν 18, δώσε τους αυτά τα κομμάτια χαρτιού και κοιτάξτε μαζί τι έχει συμβεί.

11. Να είσαι στοργικός – πάντα Όταν το παιδί σου σε αγκαλιάζει, ποτέ να μην είσαι εκείνος που φεύγει πρώτος από την αγκαλιά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s