Στην κουζίνα, αδελφές μου, στην κουζίνα

 

Στην π.Έ. εποχή οι λόγοι επίσκεψής μου στην κουζίνα ήταν σχετικά περιορισμένοι και εντελώς συγκεκριμένοι: να πιω νερό, να πάρω παγάκια από το ψυγείο, να ζεστάνω το τάπερ της μαμάς (με πολύ οδυνηρό τρόπο έμαθα ότι δεν ζεσταίνουμε ΚΑΙ το τάπερ, καθότι πλαστικό), να φτιάξω το αγαπημένο μου comfort food –αυγά με σάλτσα ή αυγά με πατάτες και λουκάνικα-, να βεβαιωθώ ότι έχω κλείσει το φως, να ξεπιαστώ καθότι στο εργένικο σπίτι μου η κουζίνα ήταν ενιαία με το καθιστικό.

Όταν η ήρθε η Έλενα η κουζίνα έπαψε να είναι μόνο προέκταση του καθιστικού μου. Έγινε και προέκταση της καθημερινότητάς μου. Άντε να αποστειρώσεις τις πιπίλες, άντε να αποθηκεύσεις το μητρικό γάλα, άντε (αργότερα) να φτιάξεις την φρουτόκρεμα, άντε να ετοιμάσεις το φαγητό της, άντε να πλύνεις όλα αυτά τα τεντζερέδια. Άρχισαν να λιώνουν τα πόδια μου από το πέρα – δώθε.

Γιατί εκ των υστέρων κατάλαβα πως όταν γίνεσαι μητέρα ικανότητες όπως η σωστή αξιολόγηση των deliverάδικων της περιοχής ή η ανίχνευση άμα τη εμφανίσει του καλύτερου burger house του λεκανοπεδίου δεν εκτιμώνται δεόντως. Χρειάζεται κάτι παραπάνω. Το οποίο καλύτερα να μην γράφει τη λέξη «έτοιμο» ή «κατεψυγμένο» ή «προτηγανισμένο» ή «ληγμένο» ή «αμφίβολης ποιότητας». Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Πόσο μάλλον όταν το τάπερ της μαμάς -γιαγιάς απομακρύνεται καθώς εσύ αποφασίζεις ότι για την καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού είναι προτιμότερο να αφήσεις το μικρό εργένικο σπίτι 25 σκαλοπάτια κάτω από το σπίτι του κομιστή των τάπερ. Για το στομάχι του όμως;

1

Κι έπειτα είναι και το άλλο. Αυτό το bonding, αυτή η δημιουργία αναμνήσεων που λένε οι ειδικοί ότι δημιουργείται  όταν η μητέρα και η κόρη κάθονται μαζί στην κουζίνα και μαγειρεύουν, φτιάχνουν κουλούρια και μπισκότα, απλώνουν ζύμη και αλευρώνονται. Για αναμνήσεις και δέσιμο δεν είμαι σίγουρη, για μια κουζίνα κώλο πάντως υπήρξα μάρτυρας.

f22022e1-a9be-4d2c-bd8e-e91b15a19acf
Η Έλενα έτοιμη να αναλάβει δράση στην κουζίνα

Δεν ήταν ο θηλασμός. Ούτε τα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα. Ούτε η ανάγκη να επαναλάβεις τριάντα φορές κάτι με το ίδιο μειλίχιο ύφος λες και μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα και προσπαθείς να πετύχεις την προφορά. Δεν είναι καν οι αμήχανες στιγμές που πρέπει να εξηγείς στην κόρη σου ότι το «γαμώτο» δεν είναι μια πολύ ωραία λέξη για να λες όταν είσαι 2,5 ετών και ότι είναι απλώς μια κακιά λέξη που ξέφυγε κατά λάθος από την μανούλα επειδή έκαψε (πάλι) το τοστ. Δεν είναι λοιπόν τίποτα από όλα αυτά. Στο δικό μου μητρικό σύμπαν το πιο δύσκολο, το πιο αμείλικτο, το πιο επιτακτικό ερώτημα ήταν και παραμένει ένα: «Τι θα φάει αύριο το παιδί;».

Και ναι, κάνω φιλότιμες προσπάθειες για να το απαντήσω με αξιοπρέπεια. Λαδερά, όσπρια, λαχανικά, κοκκινιστά, λαδορίγανη, σαλάτες, ζυμαρικά, όλα μπήκαν στο μενού with a little help from my friends και κάποιων πιο νέων μου φίλων, του Νίκου (Τσελεμεντέ), της Σοφίας (Σκούρα) και του sintagespareas.gr . Όχι πάντα βέβαια με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά μάλλον η Έλενα  φαίνεται πως εκτιμά την προσπάθειά μου και τα τρώει. (Κάποια στιγμή νομίζω πως θα πρέπει να της ευχαριστήσω για την κατανόησή της στο θέμα. Ίσως και να της ζητήσω συγγνώμη που άθελά μου την έκανα το υποκείμενο των κλινικών μου δοκιμών).

4

Τι κι αν βλέπω στον ύπνο μου εφιάλτες με κατσαρόλες που εκτοξεύονται στο ταβάνι, με πλάστες που με παίρνουν στο κατόπι, ή ότι απλώς ξέχασα να αφήσω φαγητό για την επόμενη ημέρα; Τι κι αν δεν έχω αφήσει δάχτυλο χωρίς παράσημο κουζινικής ανδρείας; Τη μάχη με την κουζίνα θα την κερδίσω. Τουλάχιστον μέχρι να είναι σε θέση να σηκώνει το τηλέφωνο και να παραγγέλνει μόνη της delivery.

Υ.Γ. Ναι, θα το ομολογήσω. Περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή που θα πάει στον παιδικό σταθμό και θα τρώει εκεί. Όσο κι αν βαθιά μέσα μου τρέμω ότι η ημέρα που πει «μαμά, το σπανακόρυζό της δασκάλας είναι καλύτερο από το δικό σου». Από την άλλη, αποκλείεται εκείνη να παίζει μαζί της σαπουνόφουσκες καλύτερα από μένα.

Υ.Γ2: Αρχοντούλα, Γεωργία, Φωφώ, Δήμητρα και λοιπές συναγωνίστριες: Αν με δείτε να παραγγέλνω τον ντολμαδοπαρασκευαστή, απλώς πυροβολήστε με. Στα πόδια.

Υ.Γ.3: Αγαπημένο soundtrack της Έλενας τις ώρες της μεγάλης πείνας


 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s